Klarinet

Ik speel zelf op een Tosca van het merk Buffet Crampon. Ik kan iedereen deze klarinet aanraden, maar helaas zijn deze klarinetten niet erg goedkoop.
Hieronder een opsomming van enkele klarinetten die iets betaalbaarder zijn.

Buffet Crampon, B10 (plastic):
Leuk instrument ommee te beginnen. Deze klarinet is erg goedkoop (+/- 500 euro), en zal voor een normale leerling binnen enkele jaren niet meer toereikend zijn. Wil je een instrument huren, dan is dit een goede optie voor het eerste jaar.
Buffet Crampon, E12f:
Mooi houten beginnersinstrument.
Buffet Crampon, E13:
Veel betere kwaliteit klarinet, maar ook duurder. Deze klarinet voldoet voor de gemiddelde amateur-klarinettist.
Buffet Crampon, RC: Goede klarinet voor een goede amateur. De klank is veel beter dan de E13 en het materiaal degelijker.

Buffet Crampon

Mondstuk

Een goed mondstuk is heel belangrijk voor een goede toonvorming.

Vandoren b45 (met 'harpje'): er zijn vier verschillende b45'ers. Meestal voldoet deze het beste, maar niet voor iedereen. Begin je net, dan kun je het beste die met het 'harpje' nemen, speel je al langer, probeer ze dan maar alle vier uit.

Vandoren cl5: sinds kort speel ik op dit mondstuk en ik ben erg tevreden. Het heeft een mooie klank en spreekt goed aan.

Zinner 418*: Heel goed mondstuk voor een gevorderde klarinettist. Ik heb zelf meer dan 15 jaar op mondstukken van Hans Zinner gespeeld. Ik ben erg tevreden over zijn mondstukken.

Zinner Mondstukken

Vandoren

Verzorging van een klarinet

Een klarinet is een mooi instrument, dat met zorg moet worden bewaard en onderhouden.
Heel belangrijk is dat de klarinet na ieder gebruik met een klarinetten wisser gereinigd wordt. Hout houdt niet van vocht! Het riet moet ook droog worden gemaakt. Ook het kurk aan het uiteinde van ieder deel van de klarinet moet regelmatig met een beetje kurken-vet glad worden gehouden, Doe dit bij voorkeur na het spelen. Het vet heeft dan de tijd om in de kurk te trekken. Ook is het verstandig om regelmatig de schroefjes te controleren en te kijken of ze niet te vast of te los zitten.

Je kan je klarinet het beste in de huiskamer bewaren. Houd hem uit de buurt van vocht, kou, hitte en hele droge lucht, aangezien dat het materiaal kan aantasten. Door plotselinge grote temperatuurverschillen kan het hout zelfs gaan scheuren, waardoor de klarinet waardeloos wordt, omdat grote scheuren niet meer (of met verlies van klank) kunnen worden gerepareerd! Kleine scheuren kunnen goed worden gerepareerd.

Als je een nieuwe klarinet hebt gekocht, wees dan voorzichtig: Er is een grotere kans op scheuren. Sommige producenten en/of winkeliers bieden echter garantie op het hout (meestal 1 jaar). In dit geval: wees ook niet te voorzichtig! Het hout kan beter binnen de garantietijd scheuren als erna.

Als je deze tips opvolgt, en zorgt dat je klarinet veilig wordt opgeborgen, kan je er heel lang plezier van hebben!!

Winkels

Instrumenten en mondstukken kopen doe je niet zomaar ergens. Er zit veel verschil tussen instrumenten en mondstukken van het zelfde type. Het is zeker een aanrader om samen met je docent een instrument uit te zoeken.
Een aantal winkels in Limburg:

Adams BV
Aziestraat 17-19
6014 DA Ittervoort
0475-560700
Adams heeft de kracht (en prijs) van de grootste. Ze hebben heel veel instrumenten op voorraad!
service: goed, maar niet goedkoop.

Hanssen muziekcentrale Akerstraat 94-98
6466 HM Kerkrade
045-5413438

Hogrebe
Grosskölnstrasse 45
52062 Aken Duitsland
0049-2413-6329
service: slecht. rieten en reparaties zijn duur en de reparaties duren enorm lang. Grote afrader!

Joosten Muziekinstrumenten
Dorpsstraat 11
6074 GA Melick

Wiebke Schneider houtblaasinstrumenten
Sibberkerkstraat 103
6301 AV Sibbe (Valkenburg)
043-4583154
service: goed materiaal, veel kennis, vriendelijk en vaak goedkoop (bv. rietjes). Een echte aanrader!

Klarinet spelen is leuk.nl is een website van
Rémy Wolfs: Klarinet, Saxofoon & Dwarsfluit Docent Maastricht

Voor vragen, opmerkingen en aanvullingen kun je contact met me opnemen via:
043 711 43 88 - 06 4543 4595
vragen@remywolfs.nl