Online Muzieklessen?

Bij muzieklessen denk je al snel aan een fysieke lesruimte met een leraar en een leerling. Deze setting is en blijft een hele mooie en prettige omgeving om muzieklessen te volgen. Maar er is ook nog een andere optie: De online lessen.

Een veel gehoorde vraag is, of de online lessen dezelfde waarde hebben dan de fysieke lessen. Ik kan deze vraag met een volmondig ja beantwoorden. Hoewel dit wel afhankelijk is van een aantal factoren. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de fysieke lessen.

Hieronder vind je wat practische informatie over het online volgen van muzieklessen.

dwarsfluit

Platform: Microsoft Teams

De lessen vinden plaats via Microsoft Teams. Dit werkt op alle gangbare bestuurssystemen. Kijk hier voor het downloaden van de app. Ik maak voor de eerste (proef)les een account aan. Daarvoor hoeven er, los van de gebruikersnaam, geen andere gegevens gedeeld te worden met derden (zoals Microsoft).

Hardware: Computer/gsm/tablet

Je hebt een apparaat nodig zoals een computer. Een smartphone gaat ook, maar het is sterk aan te bevelen om een desktop- of laptopcomputer te gebruiken. Dit werkt echt veel beter.

klarinet

Hardware: Webcam

Aan de webcam zijn geen specifieke eisen vereist. Zorg wel dat er geen tegenlicht is en dat je niet te dichtbij staat. Zeker kinderen hebben de neiging om zo dicht bij te gaan staan, dat alleen een klein deel van het gezicht zichtbaar is. Het is voor mij prettig om je instrument volledig, en jou voor een groot deel (bovenlichaam en gezicht), te kunnen zien.

Hardware: Microfoon

Hier wordt het wat spannender. De meeste microfoons die ingebouwd zijn in smartphones, tablets, laptops en webcams zijn minder geschikt voor het geluid van jouw instrument. Jij merkt daar weinig van. Ik des te meer. Om jou goed les te geven, moet ik jou ook goed kunnen horen.

Een prima oplossing hiervoor is een USB-microfoon. Een voorbeeld.

Mocht je de audio wat professioneler willen aanpakken, dan kan een mengpaneel met usb-interface uitkomst bieden. Ik zelf werk met een Yamaha MG10XUF. Ik kan zo ook de geluiden van mijn computer en/of tablet direct delen. (denk aan het afspelen van de begeleiding bij je muziekstuk.) Ik gebruik een Steinberg ST-M01 microfoon.

Let wel op! Het is niet mogelijk om een usb-microfoon op een mengapneel aan te sluiten.

saxofoon

Internetverbinding

Een prettige online les begint met een goede verbinding. Het is sterk aan te raden je computer via een utp-kabel aan jouw router/het internet aan te sluiten. De verbinding via Wifi is enkel in een perfecte situatie even snel als een verbinding via utp-kabel. Verder moet je het wifi-signaal vaak delen met andere gebruikers in huis. (waardoor de verbinding ook trager wordt.)

Met muziek spelen

Je kunt ook tijdens de online les met muziek spelen. Je hebt natuurlijk wel een apparaat nodig om de muziek op af te spelen. Denk hierbij aan een gsm i.c.m. een bluetooth box. Muziek afspelen vanaf het apparaat waar je teams mee gebruikt werkt (meestal) niet!